Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 11/11/2017

ΟΙΕΛΕ

Τα βασικά σημεία της συνάντησης με τους εκπροσώπους του υπουργείου παιδείας

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η σημερινή συνάντηση του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Μ. Κουρουτό και τον Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο του ΣΙΕΛ Αλ. Γούλα με τη Διευθύντρια της Αυτόνομης Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης κ. Π. Τσόκα και στελέχη της Διεύθυνσης ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Δικαίωσε, δε, την επιμονή της Ομοσπονδίας μας για την επανασύστασή της (μετά την εσκεμμένη, υπέρ των σχολαρχών, κατάργηση επί Αρβανιτόπουλου για να μετατραπεί η ιδιωτική εκπαίδευση σε χώρο ανομίας).
Στη μακρά και αναλυτική συνάντηση, συζητήθηκαν πολλά ζητήματα. Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:


• Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε μια (μερική) λίστα κάποιων από τα ιδιωτικά σχολεία στην Αττική που, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία σε ζητήματα, όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη συμπλήρωση ωρών διοριστηρίου για τους αρχαιότερους εκπαιδευτικούς, τη δήλωση των απογευματινών δράσεων και τη δήλωση των ωρών των απασχολούμενων συναδέλφων ως ωρών διοριστηρίου, τα μισθολογικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί αντίστοιχη λίστα με ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας.


• Έγινε συζήτηση για την ΥΑ που τέθηκε σε διαβούλευση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι, έστω και έμμεσα, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε στο ερώτημα της ΟΙΕΛΕ μέσω του άρθρου 33 της ΥΑ πως ό, τι ακριβώς ισχύει για τη δημόσια, ισχύει και για την ιδιωτική εκπαίδευση. (Οι συνάδελφοι μπορούν να διαβάσουν και να συμμετάσχουν εδώ στη διαβούλευση για την προτεινόμενη ΥΑ).


• Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί εγκύκλιος και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία/δημοτικά), όπου θα περιλαμβάνεται η υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα myschoolό, τι ακριβώς προβλέπεται και για τα δημόσια.
• Μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση είναι πως ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πληροφορηθήκαμε πως βρίσκεται υπό μελέτη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ογκούμενη μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.
ΤΑ PARADISE PAPERS ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ξεχωριστή μνεία οφείλουμε να κάνουμε στα ξένα ιδιωτικά σχολεία, όπου επικρατεί η απόλυτη εποπτική και νομοθετική εγκατάλειψη. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα σχολεία αυτά ως εκπαιδευτικούς φορολογικούς παραδείσους, καθώς είναι ανεξέλεγκτα.
Η Διεύθυνση παραδέχτηκε το τεράστιο νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα ξένα ιδιωτικά σχολεία, όπου ο έλεγχος είναι εξαιρετικά πλημμελής. Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στη Διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τα σχολεία αυτά αδειοδοτούνται χωρίς να υφίστανται κανέναν κτηριολογικό, ασφαλιστικό φορολογικό έλεγχο, ή εποπτεία των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών τους. Τούτο αποβαίνει εις βάρος της ισονομίας μεταξύ των ιδιωτικών σχολείων και καταστρατηγεί τον υγιή ανταγωνισμό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΙΕΛΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Π. Κασσιανό. Ο κ. Κασσιανός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ πως πλέον η δήλωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία (όπως προέβλεπε ρύθμιση του άρθρου 71 του Ν. 4485/2017 για την οποία αντέδρασε σφοδρότατα ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών) θα γίνεται πλέον μέσω και του πληροφοριακού συστήματος myschool, σύμφωνα με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Διευκρίνηση σχετικά με δημοσιεύματα ιστοσελίδων για το νέο εξεταστικό σύστημα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο χώρο των σχολείων
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΕ
Ορισμός διευθυντών και υποδιευθυντών για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αίτημα για να δοθεί στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα πρόσβασης στο πρατήριο της Ελληνικής Αστυνομίας
ΟΛΜΕ
Απαράδεκτο το φαινόμενο υποβολής μηνύσεων από την πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ