Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 10/10/2017

ΠΟΣΔΕΠ

Για την προσπάθεια της κυβέρνησης για την «πανεπιστημιοποίηση» της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ως αντιακαδημαϊκή και απαράδεκτη την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας (Φ.124.6/17/164439/Ζ2, 3/10/2017 [1]), με την οποία συγκροτούνται Επταμελείς Επιτροπές Κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα Καθηγητών των διδασκόντων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-ΕΣΔΥ (www.esdy.edu.gr), η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας, και μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο χωρίς να ανήκει ΑΕΙ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Καθηγητή) και μάλιστα με κλειστή διαδικασία, χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή!!! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται φωτογραφικά ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία.


Στη συνέχεια, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας προτείνει τις Επταμελείς Επιτροπές Κρίσης των παραπάνω, χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται Καθηγητές Πανεπιστημίων να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα.
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο όμως αντικατροπτίζει το ρουσφετολογικό θράσος και την αντιακαδημαϊκότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εντάσσοντας σε αυτήν με πρωτοφανή τρόπο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.


Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη σχολή του Υπουργείου Υγείας έχει διαχρονικά τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης με κατ’ αποκλειστικότητα αναθέσεις μελετών και ερευνών από το Υπουργείο Υγείας και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το καθεστώς αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους αν η ΕΣΔΥ υπαγόταν κανονικά στο Πανεπιστημιακό Σύστημα και το Υπουργείο Παιδείας. Αντί για αυτή τη λύση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιλέγουν την πανεπιστημιοποίηση της ΕΣΔΥ, με τους υπηρετούντες στην ΕΣΔΥ επιστήμονες, που δεν έχουν υπηρετήσει ούτε κατ’ ελάχιστο σε θέσεις Α.Ε.Ι. οποιασδήποτε βαθμίδας, να αποκτούν τον τίτλο Καθηγητή Πανεπιστημίου, με αντιακαδημαϊκές διαδικασίες.
Η ΠΟΣΔΕΠ θα προσβάλει άμεσα στο ΣτΕ τις συγκεκριμένες ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και :
1) Ζητά την άμεση ανάκλησητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης - σκάνδαλο
2) Καλεί όλους τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς καθηγητές-μέλη των Επταμελών Επιτροπών, που όρισαν οι δύο Υπουργοί, να παραιτηθούν.

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Προσωρινοί πίνακες υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, Αλλαγή ημερομηνίας ενστάσεων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Άριστο κλίμα στις συζητήσεις του υπουργού παιδείας κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων στα Ιωάννινα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πρώτη φορά μετά το 1931 έλεγχος των ξένων σχολείων στην Ελλάδα
ΟΙΕΛΕ
Ανακοίνωση για τη Β Ξένη Γλώσσα στα Γυμνάσια
Γ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι υποτροφίες της HELMEPA
HELMEPA