Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 14/06/2017

ΠΟΣΔΕΠ

Για το νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η Κυβέρνηση κατέθεσε πριν λίγες μέρες στη δημόσια διαβούλευση (που θα διαρκέσει μόλις 10 ημερολογιακές μέρες), ένα νέο Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια, το τρίτο σε σειρά μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των δυο τελευταίων ετών.
Παρά από το θετικό γεγονός ότι δε συνεχίζει την πρακτική των τελευταίων 2 ετών να νομοθετεί αποσπασματικά για τα Πανεπιστήμια με επιμέρους εμβόλιμες διατάξεις σε νομοθετήματα άσχετης θεματολογίας, η πρόταση αυτή της κυβέρνησης φέρει ένα σημαντικό αρνητικό φορτίο με την επιστροφή σε παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η πρόταση της Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα ακόλουθα αρνητικά σημεία:
• Την επαναφορά της έννοιας του ασύλου. Η διάταξη που επανέρχεται παρέχει πρόσφορο έδαφος σε πρακτικές που εκτρέφουν την ασυδοσία, την ανομία και τη βία στους πανεπιστημιακούς χώρους, περιορίζοντας ουσιαστικά την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα Πανεπιστήμια αντί να την προστατεύει.
• Την αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος από τα διακοσμητικά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ) με απροσδιόριστη συγκρότηση και χωρίς ουσιαστικό ρόλο.
• Τη δυνατότητα του Υπουργού να ιδρύει ή να καταργεί Τμήματα, Σχολές και ΑΕΙ χωρίς προηγούμενη γνώμη κανενός οργάνου.
• Την ενίσχυση της κομματικοποίησης στα Πανεπιστήμια μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση του Πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών του μονάδων.
• Την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης και από άλλες κατηγορίες προσωπικού, πλην των μελών ΔΕΠ, ρύθμιση κινείται σε λάθος κατεύθυνση παραβιάζοντας την αρχή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
• Την εκλογή των αντιπρυτάνεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του πρύτανη, μοντέλο το οποίο εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνοχή των πρυτανικών αρχών και συνεπώς στην αποτελεσματική διοίκηση των ιδρυμάτων.
• Την κατάργηση ουσιαστικά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την επαναφορά της κάλπης ως αναγκαστική πρώτη επιλογή στις διοικητικές εκλογές, παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχε αυτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα με τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής που σημειώθηκαν σε όλες τις εκλογές που έγιναν με αυτή τη μέθοδο, πολύ μεγαλύτερα από κάθε ψηφοφορία με κάλπη.
• Τους εκτεταμένους περιορισμούς και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εισάγονται στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και παράλληλα την κατάργηση της αξιολόγησής τους από την Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΙΠ).
• Το νέο καταστροφικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ, το οποίο εισάγει περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία τους, στη διαχείριση των πόρων τους και εν τέλει στη διαχείριση και υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην παραγωγή έρευνας από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα Πανεπιστήμια δε χρειάζονται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να τα επιστρέφει στο παρελθόν. Χρειάζονται ένα σύγχρονο πλαίσιο που να μεγιστοποιεί την αυτονομία τους, να παρέχει τις δυνατότητες να αναπτυχθούν στο διεθνές περιβάλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα τους που είναι πολλά με κυριότερο από αυτά ότι οι πτυχιούχοι μας καταλαμβάνουν ταχύτατα τις διεθνείς επιστημονικές αγορές. Χρειαζόμαστε Πανεπιστήμια ανοιχτά στην κοινωνία, σε άμεση επικοινωνία και συνέργεια με αυτήν, δημοκρατικά, αυτοτελή και αυτόνομα διοικητικά και οικονομικά, που θα λειτουργούν με όραμα και στόχους αναπτυξιακούς. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά της κρίσης και της μιζέριας και θα γίνει το όχημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά κυρίως στην κοινωνική μεταρρύθμιση και στην αλλαγή της νοοτροπίας μας.
Ο Πρόεδρος

Στάθης Ευσταθόπουλος
Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας
Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Την ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εξήγγειλε η υφυπουργός παιδείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Ναυπλίου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σημαντικήνίκη του κλάδου η απόσυρση των ρυθμίσεων του άρθρου 80 του νόμου 4547
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Μαθητείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στηρίζουμε τα αιτήματα των συναδέλφων Γερμανικής Γλώσσας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»