Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 03/12/2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων ΑΕΣΘ

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Είμαστε απόφοιτοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΑΕΣΘ)  και μέχρι το 2002 είχαμε το δικαίωμα διορισμού, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως δάσκαλοι (ΠΕ 70). Ξαφνικά, το Υπουργείο Παιδείας, επί ηγεσίας Πέτρου Ευθυμίου, αφαίρεσε το μοναδικό επαγγελματικό μας δικαίωμα. Έκτοτε, αγωνιζόμαστε για την επανάκτησή του.

 Βάσει της κείμενης νομοθεσίας που ισχύει για τη Σχολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι:
 Η Σχολή, από την ίδρυσή της, παρέχει πλήρες αποσαφηνισμένο επαγγελματικό δικαίωμα, εκείνο του δασκάλου, ΠΕ 70 (ΝΔ. 3885/1958, αρθρ. 4 & 5, Ν. 1566/1985, αρθρ. 13, παρ. 2) Η νομοθεσία αυτή, καθίσταται, εκτελεστική, αφού, το Σύνταγμα, στο άρθρο 16, παρ. 7, επιτάσσει την ύπαρξη νόμου που ορίζει ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα και ειδικότητες για Σχολές Ανώτερης βαθμίδας, χρονικής διάρκειας φοίτησης, όχι μεγαλύτερης από τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη Σχολή μας. Νέος νόμος που να αντικαθιστά τα εν λόγω επαγγελμ. δικαιώματα και την ειδικότητα της Σχολής μας δεν ψηφίστηκε ποτέ. Ως εκ τούτου, βάσει του άρθρου 112, παρ. 1 του Συντάγματος το δικαίωμα διορισμού μας ως δασκάλων (ΠΕ 70) εξακολουθεί να ισχύει, ώσπου να εκδοθεί άλλος νόμος, που να ορίζει διαφορετικά.

Αν εκδόθηκε κάποιος, που δε γνωρίζουμε, προκαλούμε οποιονδήποτε να μας πει ποιος είναι και τί επαγγελμ. δικαιώματα επιτάσσει. Διαφορετικά, βάσει του άρθρου 112, παρ. 1, ισχύουν, αναγκαστικά, τα ήδη υπάρχοντα.
Κατάπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι το ΣτΕ αγνόησε στις σχετικές αποφάσεις του το εν λόγω άρθρο, το οποίο είναι κρίσιμο και πολύ δεσμευτικό για την υπόθεση μας. Για αυτό και εξέδωσε απόφαση η οποία αντίκειται στην επιταγή του άρθρου 112, παρ. 1. Αλήθεια, δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του; Επίσης, δεν υπερτερεί των αποφάσεων του ΣτΕ;

 Εντούτοις, ούτε και στις εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ προβλέπονται άλλα επαγγελμ. δικαιώματα. Απλά, επισημαίνεται ότι μια Σχολή, βάσει του άρθρου 16, παρ. 7 μπορεί να μεταβάλει το χαρακτήρα της. Για να συμβεί, όμως, αυτό χρειάζεται νόμος, που να θεσπίζει νέα δικαιώματα. Τέτοιος νόμος, όπως προειπώθηκε, ουδέποτε εκδόθηκε. ʼρα καταφεύγοντας στο άρθρο 112, παρ. 1 λύνεται, απολύτως, το θέμα.
 
Όσον αφορά το νόμο 1946/1991, τον οποίο επικαλέσθηκε το Υπουργείο, προβαίνοντας σε ανάκληση διορισμού των αναπληρωτών δασκάλων της ΑΕΣΘ, το 2002,  επισημαίνουμε ότι σε κανένα άρθρο του δεν προσδιορίζονται νέα επαγγελμ. δικαιώματα. Απλά, γίνεται υπαγωγή λειτουργίας της Σχολής στις διατάξεις που διέπουν την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, χωρίς όμως, καμιά ρητή αναφορά στην κατάργηση του επαγγελματικού δικαιώματος του δασκάλου, που παρείχαν οι Σχολές Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων. Σημειώνεται, ότι η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών από τη στιγμή της ίδρυσής της δεν παρείχε κανένα  επαγγελμ. δικαίωμα, παρά μόνο χορηγούσε στους αποφοίτους της το «δικαίωμα» συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις άλλων Σχολών! Η μη ύπαρξη, βέβαια, επαγγελμ. δικαιωμάτων κρίνεται αντισυνταγματική, ενώ η Σχολή των Αθηνών ήταν, όντως, Παιδαγωγική. Για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε στη λειτουργία της, με βάσει το ΠΔ 292/1977 και το συμπληρωματικό του ΠΔ 1025/1977. ʼλλωστε και το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών Αθηνών, Θεσσαλονίκης & Βελλάς είναι ίδιο, με εκείνο των Παιδαγωγικών Ακαδημιών 2ετους φοίτησης (Ν. 1566/1985, άρθρο 69, παρ. 8 & 9).

Νέο πρόγραμμα σπουδών για τις Ανωτ. Εκκλ. Σχολές θεσμοθετήθηκε με το ΠΔ 73/2001, ΦΕΚ 64, τχ. Α΄, 2/4/2001, χωρίς να υπάρξει, όμως, καμία αλλαγή στα επαγγελμ. δικαιώματα.
 Το 2006 με την ψήφιση του νόμου 3432 οι Ανωτ. Εκκλ. Σχολές άλλαξαν χαρακτήρα, χωρίς αυτό να θίξει, καθόλου, τα δικαιώματα των αποφοίτων της ΑΕΣΘ, αφού ο νόμος, σε καμία περίπτωση, δεν έχει αναδρομική ισχύ.
 Επίσης, ούτε με το άρθρο 13, παρ. 3, του νόμου 1566/1985 υπάρχει στέρηση του  δικαιώματος διορισμού ως δασκάλων των αποφοίτων της ΑΕΣΘ, αφού μέχρι το 2006 η Σχολή λειτουργούσε ως αλώβητη Παιδαγωγική Ακαδημία. Ως εκ τούτου, καμία συμπλήρωση 3ετίας δεν παρήλθε, από την οριστική διακοπή λειτουργίας της ως Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

 Συνεπώς, βάσει του άρθρου 16, παρ. 7 που επιτάσσει επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις Ανώτερες Σχολές επιβάλλεται ο διορισμός μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαφορετικά, παραβιάζεται κατάφωρα το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο καθιστά σαφές το επαγγελμ. δικαίωμά μας, μιας και αποτελεί προνόμιο των αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών να πραγματώνουν τα επαγγελμ. δικαιώματά τους, καθώς δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο ο διορισμός σε θέση δασκάλου αποκλειστικώς  πτυχιούχων ΑΕΙ.
 
Τέλος, σημειώνουμε ότι η χειροτονία κληρικού δε συνιστά επαγγελμ. δικαίωμα, παρά μόνο προσωπική επιλογή του υποψηφίου, ανεξαρτήτως μόρφωσης. Επίσης, μαζί με τη θέληση του υποψηφίου, πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του οικείου ιεράρχη. Αν ο επίσκοπος θεωρεί ότι ο υποψήφιος δεν πληροί της προϋποθέσεις της ιεροσύνης δεν τον χειροτονεί.
 Συνεπώς, οι απόφοιτοι της ΑΕΣΘ είχαν και έχουν ένα και μοναδικό επαγγελματικό δικαίωμα εκείνο του διορισμού τους ως δασκάλων (ΠΕ 70).         


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς
ΤΕΕ
Καθορισμός προσόντων ανά κλάδο και ειδικότητα, κριτηρίων, μοριοδότησης και διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού από την ΑΕΜΥ ΑΕ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το ΤΕΕ στηρίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
ΠΕΥΦΑ
Για την αδειοδότηση φορέα πιστοποίησης προγράμματος σπουδών για την Αστρολογία
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.