Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 25/01/2014

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αδιέξοδη η ακολουθούμενη πολιτική στην τευτλοπαραγωγή

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.) σχετικά με την τιμή αγοράς των ζαχαροτεύτλων από την εταιρεία, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική που αφορά την τευτλοπαραγωγή στη χώρας μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση τον τιμοκατάλογο που ανακοινώθηκε, η μείωση τιμών κυμαίνεται από 3 – 4,7 € ανά τόνο, ενώ το καθαρό εισόδημα των παραγωγών μειώνεται από 30 – 35 € ανά στρέμμα. Σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα έχει ήδη συρρικνωθεί σε υπέρμετρο βαθμό, η ανακοινωθείσα τιμολογιακή πολιτική για τα ζαχαρότευτλα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε 15.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών σε όλη τη χώρα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, με αυτές τις τιμές προϊόντος, η παραγωγή τεύτλων στην χώρα μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.

Επισημαίνουμε ότι η βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης αποτελούσε και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διατροφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας από τη μια πλευρά πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα, αλλά και σημαντικό εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες αγροτών από την άλλη. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται μια πολιτική που έχει οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση του όγκου και κύκλου εργασιών της Ε.Β.Ζ. και, συνεπακόλουθα, σε δραματική μείωση του αριθμού και του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως τα καθ’ ύλην συναρμόδια υπουργεία, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της τευτλοπαραγωγής και το μέλλον της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας. Η τιμολογιακή πολιτική για τα ζαχαρότευτλα, πρέπει να συνδυάζει από τη μια πλευρά ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και, από την άλλη, ανταγωνιστικές τιμές για την βιομηχανία. Δίνοντας βαρύτητα μόνο στο ένα, η Ε.Β.Ζ. το μόνο που κάνει είναι στην ουσία να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
 


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Συνθήκες γαλέρας για εργαζόμενους στη φύλαξη κρατικής επιχείρησης
Ο.Ε.Χ.Β.Ε.
Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς
ΤΕΕ
Καθορισμός προσόντων ανά κλάδο και ειδικότητα, κριτηρίων, μοριοδότησης και διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού από την ΑΕΜΥ ΑΕ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το ΤΕΕ στηρίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ