Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 23/01/2014

ΓΣΕΕ

Καμία υποχώρηση στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η εκτίναξη των ποσοστών απολύσεων, αλλά και επιβολής επισφαλών μορφών εργασίας και μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο νέων παρεμβάσεων στο ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

ʼλλωστε η εργατική πλευρά είναι διαρκώς εκτεθειμένη όχι μόνο στα αυξημένα πλέον "μνημονιακά" ποσοστά ομαδικών απολύσεων, αλλά και στους εργοδοτικούς τακτικισμούς μη χορήγησης των στοιχείων που επιβάλλεται από το νόμο να χορηγούνται στους εκπροσώπους των εργαζομένων εγγράφως και πριν γίνουν οι ομαδικές απολύσεις (οικονομικά στοιχεία και επιχειρησιακός σχεδιασμός, κοινωνικά κριτήρια, συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα κλπ).

Την ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των αρμόδιων δημόσιων αρχών για τα στοιχεία αυτά, η οποία άλλωστε επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέλυσε με χθεσινή ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Κατά τα λοιπά η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση.

Την απόφαση αυτή οφείλει να σεβαστεί η Τρόικα και να σταματήσει εδώ και τώρα να βάζει τον πήχυ στον πυθμένα της εργατικής προστασίας, αγνοώντας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δεσμεύει.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να προβεί στην ενεργοποίηση της λειτουργίας όλων των Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας της Ολομέλειας του ΑΣΕ θέτοντας άμεσα σε επανισχύ την αρμοδιότητά του για την κήρυξη της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Συνθήκες γαλέρας για εργαζόμενους στη φύλαξη κρατικής επιχείρησης
Ο.Ε.Χ.Β.Ε.
Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς
ΤΕΕ
Καθορισμός προσόντων ανά κλάδο και ειδικότητα, κριτηρίων, μοριοδότησης και διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού από την ΑΕΜΥ ΑΕ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το ΤΕΕ στηρίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ