Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 30/01/2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Αρχαιολογικό κτηματολόγιο ένας διαγωνισμός για λίγους, με επικίνδυνες προεκτάσεις

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια θετικά απέναντι στην πρόθεση φορέων και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους υπό τη μορφή αυτοτελών «κτηματολογίων», που θα περιλαμβάνουν τον τρόπο κτήσης των ακινήτων και τη γεωχωρική τους ταυτότητα.
Ειδικότερα μετά την πρόβλεψη για υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και από το στενό πυρήνα του δημοσίου, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη για εκπόνηση τέτοιων μελετών, οι οποίες συντασσόμενες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου θα μπορέσουν κατά το χρόνο κτηματογράφησης να «κουμπώσουν» σ’ αυτό, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος εκπόνησής του και διασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία που θα εισαχθούν είναι ακριβή και διασφαλίζουν την ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

Με γνώμονα τα ανωτέρω ο επιστημονικός μας φορέας επικρότησε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του, που ισοδυναμεί με καταγραφή και διασφάλιση ότι πιο σημαντικού έχει η Χώρα μας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι η επιλογή του Υπουργείου δεν ήταν η σύνταξη ενός αρχαιολογικού «κτηματολογίου» συμβατού με τις προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά η καταγραφή κατά το δοκούν της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου με όρους τεχνικά ανεπαρκείς και ομάδα εκτέλεσης έργου με υπό αμφισβήτηση τεχνογνωσία.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί το Υπουργείο, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, διολισθαίνει σε ατραπούς που οδηγούν σε αμφιβόλου ποιότητας μελετητικό αποτέλεσμα και σε διασπάθιση κονδυλίων που δε θα οδηγήσουν σε παραδοτέο προϊόν συμβατό με το Εθνικό Κτηματολόγιο; Απλά και μόνο για να αποφύγει την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3316/2005 περί ανάθεσης μελετών δημοσίων συμβάσεων;
Ένα δεύτερο ερώτημα που εγείρεται διαβάζοντας την προκήρυξη είναι τι εξυπηρετεί η απαίτηση από τους υποψηφίους αναδόχους για μέσο κύκλο εργασιών, των πέντε τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων, μεγαλύτερο του 100% από το υπό ανάθεση έργο!!!  
ΑΡΑΧΩΒΗΣ 61  • 106 81 ΑΘΗΝΑ • ΤΗΛ.: 210 3301045 – 210 3301089  • FAX: 210 33 00 972 • e-mail: psdatm@tee.gr • www.psdatm.gr
61, ARACHOVIS ST. • 106 81 ATHENS, GREECE • TEL: 210 3301045 – 210 3301089 • FAX: 210 3300972 • e-mail: psdatm@tee.gr  • www.psdatm.gr
Όποιος κατέληξε σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να βρίσκεται όχι απλά σε άλλη Χώρα, αλλά σε άλλο Πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα των μνημονίων, των χρεωκοπημένων τραπεζών που δεν δίνουν ούτε χίλια Ευρώ επιχειρηματικό δάνειο, των απειροελάχιστων αναθέσεων μελετητικού αντικειμένου, κ.α. να τίθενται τέτοια προαπαιτούμενα. Η εμμονή σ’ αυτή την απαίτηση, όπως και στην αντίστοιχη απαίτηση της τεκμηριωμένα αποδεδειγμένης επαγγελματικής ικανότητας, καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδεύει με τις Κυβερνητικές ευλογίες και ενδεχομένως με έξωθεν πιέσεις σε Εταιρείες του εξωτερικού και ίσως σε κάποιες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εταιρείες της ημεδαπής.

Επειδή κυβερνητικές επιλογές, όπως αυτή, δε βοηθούν στην ανάταξη της αξιοπιστίας των θεσμών και της πολιτικής και στην εξομάλυνση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη Χώρα.

Επειδή η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και είναι αδιανόητο να υπονομεύουμε την καταγραφή και διαχείρισή της (αρχαιολογικοί χώροι, νεοκλασικά μνημεία, κ.α.) επιλέγοντας διαδικασίες, μεθοδολογίες και τεχνικό δυναμικό που καθιστούν αμφίβολη την ποιότητα και την χρηστικότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Επειδή είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για να δαπανώνται τεράστια ποσά σε μελετητικό αντικείμενο ασύμβατο με το Εθνικό Κτηματολόγιο, γεγονός που θα καταστήσει απαραίτητη στο άμεσο μέλλον τη δαπάνη κι άλλων χρημάτων για την ένταξη των υποβάθρων στην κτηματογραφική βάση.

Επειδή η προκήρυξη μελετητικού αντικειμένου, όπως η σύνταξη αρχαιολογικού «κτηματολογίου», με οιαδήποτε άλλη διαδικασία πλην του Νόμου 3316/2005 είναι παράνομη και καταχρηστική.

Επειδή μέσα από αυτή την προκήρυξη του έργου υπηρετούνται οι κανόνες του αθέμιτου ανταγωνισμού και αποκλείεται τεχνηέντως η μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι όλων, των Ελληνικών μελετητικών τοπογραφικών εταιρειών.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρά τις παρεμβάσεις φορέων του κλάδου και του μελετητικού κόσμου επιμένει να κωφεύει.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να παρέμβουν και να ακυρώσουν το διαγωνισμό, δίνοντας εντολή για επαναπροκήρυξή του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης μελετών, διαδικασίες.
            

 


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΠΙΔ » Δελτία Τύπου
Συνθήκες γαλέρας για εργαζόμενους στη φύλαξη κρατικής επιχείρησης
Ο.Ε.Χ.Β.Ε.
Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς
ΤΕΕ
Καθορισμός προσόντων ανά κλάδο και ειδικότητα, κριτηρίων, μοριοδότησης και διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού από την ΑΕΜΥ ΑΕ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το ΤΕΕ στηρίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ